2010. július 27., kedd

ANNO 2009.05.09.




Harmadik alkalommal rendeztük meg a Bakonyi Betyár-kupát Veszprémben. Szép számmal, majdnem ötvenen neveztek be a versenyre.Simontornyáról és Szigethalomról jött a versenyzők nagy része. A készülődés délelött már elkezdődött a vendégek fogadására, a lelkes szölők készítették a szendvicseket és az asztal lassan tele lett süteménnyel.


Délután a himnusz a vendégek köszöntése után megkezdődött a küzdelem. Közülünk a dobogó legtetejére Csonka Dávid állhatott fel formagyakorlat bemutatása után és ezüstöt érdemelt ki kumitében.


Bronzérmet szerzett Joó Attila ugyancsak formagyakorlatban.


Az első érmeiket ezen a versenyen szerezték a legkisebbek, Holdinger Máté, Sárdi Ferenc és Sárdi Zsuzsanna a dobogó harmadik fokán vehette át a bronzérmet.


Gratulálunk nekik.


További szép sikereket.

2010. július 26., hétfő

Nyári edzések!


Nyári edzések!


Az idén megvalósultak a nyári edzések. A Jutasi uti sportpályán minden kedden és csütörtökön 17-18,30-ig várja Imre a kitartókat. A hűvös lombok alatt oldottbb a hangulat, de kemény edzés vár mindenkit aki a számítógép elöl felkel (!:)és sportolni akar. Volt, h Máté egyedül edzett Imrével. Legyél kitartó kedves karatéka és csatlakozz még ahhoz a 3-4 gyerekhez,akik rendszeresen járnak.

Kisszékely edzőtábor






Az égiekkel barátságban van a meijin klub, hiszen az idén is megrendezésre került a kisszékelyi edzőtábor 2010.július 12-17-ig, ahol jó idő fogadta a kis karatékákat. Lehet, h. túl meleg is volt a napi 4 edzéshez. A lelkes kis csapathoz az idén csatlakozott a kulcsi klub, így kibővülve már 30-35 gyerek vett részt abban a szellemben, hogy épp testben épp a lélek. Az idén teljesen felújított előtér várt ránk, de a megszokott sátrakban, vaságyon edződtek a lúrkóink. Nekik élmény, nekünk aggódás volt otthagyni őket ebben a melegben Őket az idén megspékelve egy kis szúnyoginvázióval. Mi szülők tudtuk, hogy jó kezekben lesznek, vigyáz rájuk a 2 mester Imre és Gábor. Élménybeszámolókból megtudva voltak összezördülések, amik kisimultak, de a legtöbb főszerepé a nevetés volt, ami társult egy olyan küzdeni akarással, több ismeret befogadásával, egy cél érdekében, hiszen az idei tábor végén is volt övvizsga ahol bizonyítani kellett, h. jobb vagyok mint egy héttel ezelött. A klubbunkból ez három kis embernek sikerült. Máté citromsárga, Bence kék, Zsiga pedig zöld övvel büszkélkedhetett a tábor végén.

A nomád életmód mellett volt minden nap strandolás, ahol edzések is folytak. Az első nap este a focivébén szeretők szurkolhattak a kedvencnek és akinek hiányzott a modern technika és egy kis tévé az laptopon nézhetett filmet a töbiekkel esténként. Kell ennél több, hogy sok emlékkel hazatérve mesélhessenek nekünk??

Az utolsó nap nem maradhatott el a megszokott záróbuli. Az idén egy nappal előbb pénteken került rá sor. Sok süteménnyel megérkezve a nagy melegben kipirúlva hallgatuk a beszámolókat és nézegettük a sok sérülést, a sok szúnyogcsipést.

Melegnek meleg volt, de ahogy ahogy jött az este, jöttek a szúnyogok is. Jött a jó hangulat, a bográcsban csak nem akart megpuhúlni a hús, de két program még hátravolt.

Az a beszéd, ahol a szülők igen is büszkék lehettek arra, amit a gyerekek végigcsináltak az 5 nap alatt. A kitartásukra , a küzdeni akarásukra. Gábor mester meg is jegyezte, hogy a szülők nagy része elmenkült volna 2.nap után. Ezt meg is jegyeztem, hogy túlzás volt, mert már fél nap után feladta volna a szülők többsége.

És hátra volt a beavatás akik övet váltottak. Akik nem váltottak azok várták, h felavassák azokat akiknek sikerült. Ők büszkék is voltak, meg túl is akartak lenni a néhol fájdalmas ütéseknek. De túlélék.Húrrá.Gratulálunk még egyszer.

Elmondhatjuk, jól éreztük magunkat. Jót beszélgettünk, jobban megismertük egymást és már arról beszélgettünk, h Városlődön találkozunk a nyár végén.

Köszönjük a szervezőknek!

2010. július 22., csütörtök


"A Karate célja nem a gyôzelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése!"
Funakoshi Gichin

A Karate-do, ahogy erre a Funakoshi mestertôl származó idézet is felhívja a figyelmet több, mint sport, több mint egyszerû test mozgás. Ez egy életmód, egy szemlélet, tulajdonképpen egy, a harcmûvészeten keresztül gyakorolt szellemi út.

Erre utal, hogy kihangsúlyozzuk: Karate-Do. A 'Do' pedig azt jelenti: Út, pontosabban az az út, amit az ember az élete során "bejár". Ahogy gondolkodik és ahogy ez a gondolkodás a cselekvéseiben megnyilvánul. Aki Karate-Do-t gyakorol, annak megnyilvánulásaiban a Karate-Do alapelveit - jellem, tisztelet, szorgalom, önuralom, akarat - kell minél jobban érvényesítenie. Így a gyakorlás nemcsak az edzôteremben végzett munkát jelenti, hanem hatnia kell az élet minden területére is. A test edzése és a jellem formálása összefügg. A rendszeres, fegyelmezett gyakorlás javítja a koncentráló képességet, az odafigyelést, a kitartást, így a karatéka a munkában, a tanulásban, jobb eredményeket érhet el. "Akiben rend van az rendet hoz létre maga körül" - mondta Konfuciusz. Minél inkább megvalósítja valaki ezeket az alapelveket, annál inkább fog hatni a környezetére is. A 'Do' jelent még módszert is, azt a módot, ahogy maga a Karate-Do hat. Kara-Te, szó szerint üres kéznek fordítható, és természetesen utal arra, hogy ez egy fegyvertelen küzdômûvészet. Az elsô írásjegy a "Kara" az "Üresség" az a kifejezés, ami a Zen-Buddhizmus legfontosabb fogalma. Azt jelenti "Üresnek" lenni, elôítéletektôl mentesen úgy tekinteni a dolgokra, "ahogy vannak", képesnek lenni "kiüresedni", megszabadulni a sokszor rossz beidegzôdésektôl, mindig készenállni új ismeretek befogadására, más nézôpotokból megvizsgálni ugyanazt a problémát. A Karate-Do esetében ez a fajta üresség az eszköztelenségre is utal; ahhoz, hogy a Karate-Do-t gyakoroljuk, az elôbb említett alapelveket érvényre juttassuk nincs szükségünk semmire, nem kell semmilyen különleges képesség, semmilyen speciális dolog, csak saját magunk. A fegyverhasználat, átvitt értelemben bármilyen eszközhasználat, vagy képesség kihangsúlyozása, függôség kialakulását eredményezheti. Így ez a fajta üresség az egyensúly, a harmónia megteremtésének a módszere lehet.

Összefoglalva: A Karate-Do olyan harcmûvészet, amely lehetôvé teszi, hogy a rendszeres gyakorlás révén, mind a szellemileg, mind a fizikailag teljesebb emberekké váljunk.